NASA heeft je hulp nodig!

Weet jij een goede manier om 6 liter urine en 450 milliliter (het is fantastisch!) ontlasting te laten verdwijnen in de ruimte? Als je het beste idee hebt kun je 28.000 euro winnen.

Stel je voor dat je een astronaut bent die, vanwege een of andere ramp, al dagenlang in zijn ruimtepak rondzweeft. Dan is het toch wel fijn als dat soort stoffen afgevoerd kunnen worden. Helaas heeft NASA hiervoor nog geen goede oplossing kunnen vinden, en dus vragen ze onze hulp. 

Space poop
Vandaar dat ze een prijsvraag hebben uitgeschreven. Bedenk een systeem waarmee zes dagen lang 1 liter urine, 75 ml ontlasting en 80 ml menstruatiebloed kan worden afgevoerd. Je moet wel een beetje opschieten, je hebt tot 21 december 2016 de tijd om je oplossing op dit probleem in te sturen.

De 3 beste ideeën worden op 1 februari 2017 bekend gemaakt en beloond met elk 30.000 dollar (ongeveer 28.000 euro)

Sinds de Apollo 17-missie (1972) is de mens niet verder van de aarde gekomen dan de Thermosfeer, dit is het buitenste deel van onze dampkring, ongeveer 380 km boven de aarde. Van hieruit kunnen astronauten binnen een paar uur weer terug zijn op aarde. Hiervoor hebben ze een luier die ongeveer 12 uur lang dit soort stoffen absorbeert.

Mars is echter veel verder weg. Mocht het komen tot een bemande missie naar Mars dan kan het zijn dat astronauten hun ruimtepak veel langer moeten aanhouden. En dan is het toch wel fijn als ze een goed systeem vinden voor dit soort dagelijkse ongemakken.