Kramer zegt af voor Thialf, Anema kwaad

De afzegging van Sven Kramer voor de wereldbekerwedstrijd schaatsen volgende week in Thialf is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. De Fries is op trainingskamp om zich zo beter voor te kunnen bereiden op de rest van het seizoen en daar past een race in het vernieuwde ijsstadion niet bij. Dit tot ontsteltenis van Jillert Anema, zo laat hij aan de NOS weten.

De coach van Team Clafis baalt: "Verrassend. Maar ik baal er ook van. Als sportliefhebber." Hij had graag gezien dat Kramer volgende week op de tien kilometer een verbeten strijd had uitgevochten met zijn kopman Jorrit Bergsma. "Een prachtig mooie afstand en daar zit in Nederland vaak het meeste publiek bij. En dat publiek wil je gewoon iets moois bieden."

Anema gaat hierna op zijn kenmerkende manier verder: "Voor het seizoen maak je als ploeg een planning. Ik vind: als je die hebt, moet je die doorgeven, zodat andere teams daar rekening mee kunnen houden en weten wanneer ze kunnen rijden. Dat hoor je te doen." Hierbij spaart hij Kramer en zijn ploeg LottoNL-Jumbo niet: "Als je echt een topteam bent, weet je al lang van tevoren waar je wel en niet gaat rijden. Kramer is een ego, dat hier geen rekening houdt met anderen."

"Het Lotto-team - en daar baal ik van - is een zwaar door de Nederlandse staat gesponsord team. Dat blijft nu gewoon weg bij een World Cup in Nederland. De belastingbetaler betaalt geld en dan komen ze niet rijden! Het is heel simpel. Als ik alleen al alle reclame op radio en televisie hoor voor de Nederlandse loterij... Die is er voor de Nederlandse sport. Hartstikke best. Maar als je Feyenoord met Lotto-shirtjes laat voetballen en ze gaan proberen een Ajax-speler weg te kopen, krijg je gegarandeerd direct Kamervragen. En nu wordt het allemaal maar onder tafel geschoffeld."