Joh. Enschedé stopt met maken bankbiljetten

Koninklijke Joh. Enschedé stopt met het maken van bankbiljetten. De drukker, die al sinds 1703 bestaat, kondigde daarbij donderdag een reorganisatie aan waarbij honderd banen plus een 'aanzienlijk aantal' uitzendkrachten komen te vervallen.

Bij de onderneming werken momenteel 203 vaste medewerkers en meer dan zestig uitzendkrachten. De bankbiljettentak wordt vanaf begin volgend jaar geleidelijk afgebouwd, zodra huidige opdrachten zijn afgerond. Nederlandse bankbiljetten rolden al enkele jaren niet meer van de drukpersen. De medewerkers zijn donderdag ingelicht over de strategiewijzigingen.

Volgens de drukker wordt de markt al jaren gekenmerkt door overcapaciteit, waardoor onder meer staatsdrukkerijen hun diensten tegen bodemprijzen aanbieden. De onderneming heeft nog gezocht naar samenwerkingspartners, maar aangezien dat niks opleverde ziet het zich genoodzaakt het over een andere boeg te gooien.

Joh. Enschedé zegt zich nu te willen toeleggen op andere producten als postzegels, visa en belastinglabels. Daarnaast zal het diensten aanbieden op groeimarkten als 'brand protection' en 'anti-counterfeit'.

Joh. Enschedé stopt met maken bankbiljetten
Joh. Enschedé stopt met maken bankbiljetten (Foto: ANP)