Tienduizenden fans Atletico eren verongelukte tegenstanders op moment van finale

Afgelopen nacht zou om 00.45 uur in het Estadio Atanasio Girardot in het Colombiaanse Medellin afgetrapt worden. Op het programma stond de eerste van twee wedstrijden in de finale van de Copa Sudamericana, de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van de Europa League. 

Thuisclub Atletico Nacional zou gaan spelen tegen de Braziliaanse 'sprookjesploeg' Chapecoense, dat in een paar jaar van het vierde niveau in Brazilië naar een continentale finale was gekomen. De Brazilianen kwamen echter nooit aan in Medellin: maandagavond stortte hun vliegtuig neer, waarbij nagenoeg de hele selectie en staf om het leven kwam - naast vele journalisten en bemanningsleden. 

De Colombiaanse topclub had haar fans opgeroepen om alsnog naar het stadion te komen, zodat daar op het moment waarop afgetrapt moest worden een eerbetoon gehouden kon worden. De opkomst was overweldigend. Het stadion, dat plaats biedt aan zo'n 45.000 toeschouwers, was tot aan de nok gevuld met fans, terwijl het op straat zo mogelijk nog drukker was. Volgens berichten stonden meer dan honderdduizend mensen in de straten rond het stadion om hun steun te betuigen aan hun omgekomen tegenstanders.

In het stadion heerste een onwerkelijke sfeer. Minutenlang werd "Vamo, vamo Chape!" gezongen, een van de lijfliederen van de fans van Chapecoense. Er hingen spandoeken met teksten als "Een nieuwe familie is geboren" en "Voetbal kent geen grenzen, sterkte aan de families, fans en alle mensen uit Chapecó"

Tienduizenden Colombiaanse fans zingen een van de lijfliederen van hun omgekomen tegenstanders (Bron: YouTube)