ChristenUnie wil 'echte' rijdende rechter

De ChristenUnie wil in gemeentes een 'rijdende rechter' die kan bemiddelen en rechtspreken in kleine conflicten tussen burgers, naar het voorbeeld van het televisieprogramma van de KRO en NCRV. Lijsttrekker Gert-Jan Segers dient donderdag een voorstel van die strekking in en wil dat het kabinet de haalbaarheid ervan onderzoekt.

Segers wil met het plan de rechtspraak dichter bij de burgers brengen. Door de sluiting van rechtbanken is de afstand tussen rechter en burger juist groter geworden, stelt de CU-leider. De 'echte' rijdende rechter, meester Frank Visser, sprak zich in zijn boek Goede Buren al uit voor zo'n soort lokale vorm van rechtspraak.

"Als deze vredesrechter regelmatig langskomt in wijken en buurten, dan helpt dat om verhoudingen te herstellen en de samenleving veilig en leefbaar te maken", stelt Segers. "De vredesrechter kan daarmee uiteindelijk ook de gewone rechtspraak ontlasten."

Van het kabinet wil Segers weten waar de grens tussen de buurtrechter en de 'gewone' rechtspraak zou moeten liggen. "Het zal ergens het midden moeten houden tussen rechtspraak en mediation."

ChristenUnie wil 'echte' rijdende rechter
ChristenUnie wil 'echte' rijdende rechter (Foto: ANP)