Samenwerking met Belgische marine verdiept

De Nederlandse en de Belgische marine gaan nog nauwer samenwerken. België wil voor het Nederlandse logistieke ondersteuningsschip Zr. Ms. Karel Doorman helikopters of een medische eenheid leveren en het Korps Mariniers gaat wellicht twee Belgische compagnieën helpen om op en vanuit zee te opereren. Omgekeerd krijgen de mariniers mogelijk versterking van Belgische parachutisten.

Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert en haar collega Steven Vandeput maakten dit woensdag bekend op een Beneluxconferentie in Brussel. Ze kijken ook naar samenwerking op het terrein van onbemande verkenningsvliegtuigen. België overweegt in te stappen bij de Nederlands-Luxemburgse aankoop van twee tankervliegtuigen.

De bewindslieden ondertekenden een intentieverklaring voor de gezamenlijke aankoop van vier fregatten en twaalf mijnenjagers. Nederland neemt het voortouw bij de zogenoemde multipurposefregatten en België bij de mijnenjagers. De totale kosten belopen naar schatting 4 miljard euro.

Opleidingen, scheepsonderhoud en de staf van beide marines zijn al vergaand geïntegreerd. De gezamenlijke aanschaf van nieuwe schepen is "de volgende logische stap", zei Hennis. "Hierdoor verdiepen we onze gezamenlijke slagkracht". Vandeput sprak van een win-winsituatie.

Sinds februari lopen ook al Duitse militairen rond op de Doorman, en nu komen er dus ook Belgen. Hennis hoopt dat er meer landen volgen. Volgens de bewindsvrouw kan de samenwerking een inspiratie zijn voor andere EU-landen. De Europese Commissie stelde eerder op de dag een defensiefonds voor gezamenlijke aankopen voor.

Samenwerking met Belgische marine verdiept
Samenwerking met Belgische marine verdiept (Foto: ANP)