Libelle trots op 30e editie Sint Pannekoek

Het weekblad Libelle is 'supertrots' dat het fictieve feest Sint Pannekoek dinsdag voor de dertigste maal gevierd wordt. De traditie ontstond in 1986 toen Opa in de strip Jan Jans en de Kinderen, die al bijna een halve eeuw in de Libelle verschijnt, een list bedacht om in plaats van boontjes pannenkoeken op tafel te krijgen.

"Het is geweldig dat iets dat zo terloops verzonnen is voor ons blad, kan uitgroeien tot een nationale traditie", aldus een woordvoerster van het blad. "We volgen vandaag alle berichten op Twitter en Facebook. Het is fantastisch dat mensen er zoveel plezier aan beleven." Geestelijk vader Jan Kruis droeg de productie van de strip bijna twintig jaar geleden over aan een studio die sindsdien de wekelijkse cartoons maakt. "Maar wij waken over de geest van Jan Kruis, en klassiekers als Sint Pannekoek keren regelmatig terug in de verhaaltjes. Vorige jaar hebben we er nog een nieuw stripje aan gewijd."

Vele tienduizenden mensen plaatsten het afgelopen jaar op 29 november een foto waarop ze pannenkoeken eten of op het hoofd leggen. De hashtag SintPannekoek werd eind november 2015 volgens Kruis 250.000 keer genoemd.

Ongecompliceerde vrolijkheid
De tekenaar verzon verleden jaar ook de legende van Sint Pannekoek, waarin hij de ontstaansgeschiedenis van het van oorsprong katholieke feest uit de doeken doet. "Mensen vinden Sint Pannekoek zo leuk omdat het volstrekt onschuldig is", denkt de bedenker van het feest. "Niemand voelt zich er door gekwetst, zoals bij andere grote kinderfeesten in deze periode tegenwoordig toch wel het geval is. En van pannenkoeken wordt ieder mens direct vrolijk. Veel mensen hebben toch behoefte aan wat ongecompliceerde vrolijkheid in deze donkere tijden."

De 83-jarige tekenaar richtte eerder dit jaar het Nationaal Comité Sint Pannekoek op om de traditie ook voor de toekomst veilig te stellen. De organisatie geldt als vraagbaak voor iedereen die het feest wil meevieren.

Libelle trots op 30e editie Sint Pannekoek
Libelle trots op 30e editie Sint Pannekoek (Foto: BuzzE)