PVV schiet omhoog in peiling

De PVV is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond gestegen naar 33 zetels. De partij dankt de opmars aan de strafzaak tegen leider Geert Wilders en de verkiezingswinst van Donald Trump in de Verenigde Staten, aldus de opiniepeiler. De VVD levert een zetel in en kan volgens de voorspellingen rekenen op 25 zetels.

Van alle kiezers is inmiddels 56 procent overtuigd dat de PVV in maart de grootste partij wordt in de Tweede Kamer. Het proces tegen hem wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie werkt electoraal in het voordeel van Wilders, denkt een grote meerderheid. Een veroordeling zal de PVV extra stemmen opleveren, vermoedt 71 procent van de kiezers.

Van alle ondervraagden hoopt 54% op vrijspraak, variërend van 99% bij de PVV en 82% bij 50Plus via 40% van de SP'ers tot 7% van de PvdA-kiezers. Slechts 29% van het panel verwacht dat het echt tot een vrijspraak komt, enigszins gelijk verdeeld over de partijen.

De partij DENK die met kandidaat Sylvana Simons afgelopen week het nieuws beheerste, stijgt in de peiling van één naar drie zetels. De PvdA zakt naar negen zetels. Ook de SP levert in en staat op elf zetels, de laagste score sinds mei 2010. De partij verloor de afgelopen kiezers aan de PVV en ouderenpartij 50PLUS.

PVV neemt afstand in peiling
PVV neemt afstand in peiling (Foto: ANP)