Wilders: spreek mij vrij, spreek ons vrij

In een 25 minuten durend laatste woord heeft PVV-leider Geert Wilders woensdagmiddag zijn onschuld bepleit voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Hij zei in een soms emotioneel betoog voor de Haagse rechtbank te vechten "voor het laatste stukje vrijheid dat ik nog heb: de vrijheid van meningsuiting".

Hij riep de rechtbank op hem vrij te spreken, ook al sloot hij niet uit dat de rechters hun "veroordelende vonnis al lang klaar hebben". Volgens Wilders "stinkt dit proces van alle kanten" en betitelde hij zijn vervolging als een charade en een aanfluiting van de rechtstaat "die in Turkije of Iran niet zou misstaan". Tevens richtte hij zich tot rechter Elianne van Rens, die hij eerder vergeefs liet wraken en die zich volgens Wilders "negatief over mij heeft uitgelaten".

Wilders zei tegen de rechters miljoenen - "een op de 5" - kiezers en geestverwanten te vertegenwoordigen. "Ik vraag u: spreek mij vrij, spreek ons vrij."

'Mega-Marokkanenprobleem'
Wilders kondigde hoe dan ook door te gaan met het benoemen van het 'mega-Marokkanenprobleem'. "Mensen die me willen stoppen, zullen me eerst moeten vermoorden", stelde de politicus hij op de laatste procesdag in het Justitieel Complex Schiphol. Hij schetste in zijn laatste woord dat hij omwille van de vrijheid van meningsuiting en zijn veiligheid van kazerne naar safehouse of gevangenis wordt vervoerd. Hij zei de rechters zoiets niet te gunnen. "Maar ik mag niet zwijgen. Niet voor mezelf, maar voor Nederland."

Hij vindt dat de rechtbank niet alleen over hem en zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraken moet oordelen, "maar ook over miljoenen mensen die hun eigen land terug willen".

Wilders: spreek mij vrij, spreek ons vrij
Wilders: spreek mij vrij, spreek ons vrij (Foto: ANP)