Zorgen in Duitsland en IsraŽl om 'Heil Trump'

De Duitse regering van bondskanselier Angela Merkel is bezorgd dat racisme is aangewakkerd in de VS door de verkiezing van Donald Trump als nieuwe president. Duitsland en Israël zijn geschrokken van een video waarin 'Heil Trump' wordt geroepen.

De video die op internet circuleert laat een spreker zien die 'Heil Trump' roept op een bijeenkomst voor de 'alt-right' beweging. Dat is een groep bestaande uit neonazi's, nationalisten en antisemieten. Het publiek nam de kreet al snel over en sommigen maakten daarbij ook een nazisaluut.

De Duitse regering heeft voorlopig geen officiële reactie gegeven maar een nauw betrokken medewerker van Merkel beschrijft de video als ,,weerzinwekkend en zorgelijk."

Yair Lapid, een lid van de Israëlische commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie, vindt de beelden ziekelijk en onacceptabel. ,,Een van de grootste fouten die de mensheid ooit gemaakt heeft was het falen in het vroeg herkennen en bestrijden van het gevaar van fascisme", zei hij. ,,We mogen niet toestaan dat de geschiedenis zich herhaalt."

Zorgen in Duitsland en Israël om 'Heil Trump'
Zorgen in Duitsland en Israël om 'Heil Trump' (Foto: ANP)