'Twee races van 40 minuten in F1-weekend'

Als het aan Formule 1-baas Bernie Ecclestone ligt, gaat het format van een raceweekend flink op de schop. Het gaat daarbij vooral om de zondag: volgens Ecclestone zou het een goed idee zijn om niet één, maar twee races te houden.

"Mensen hebben een steeds kortere spanningsboog", vertelt Ecclestone tegenover The Sunday Times"Veel andere sporten introduceren ook andere, kortere versies van hun spel", zegt de Brit, die de drijfnatte Grand Prix van Brazilië als voorbeeld noemt.

"De kijkcijfers voor Brazilië waren erg hoog. Het was een lange wedstrijd, we hadden crashes en rode vlaggen, maar dat betekende wel dat we twee starts hadden en daarom schakelden mensen in. We moeten goed kijken of we het oude concept van één lange race nog wel langer vast kunnen houden", aldus de 86-jarige Ecclestone.

"Voor tv-kijkers, sponsors en adverteerders zou een aantrekkelijk format kunnen zijn om twee races van veertig minuten te houden, met een pauze van veertig minuten tussen de races. In die pauze kunnen de coureurs dan geïnterviewd worden, terwijl de monteurs aan de auto's werken." Dat lijkt op een vergelijkbaar format als in bijvoorbeeld het WTCC gebruikt wordt. Ook daar worden twee races gereden op zondag, met tussendoor tijd voor interviews en gesleutel aan de auto.

Ecclestone pleit overigens alleen voor een forse aanpassing van de zondag. Op zaterdag zou de kwalificatie gewoon verreden moeten worden, waarbij hij het huidige format prima lijkt te vinden. De Brit verwacht dat de nieuwe eigenaren van de Formule 1, het Amerikaanse Liberty Media, voor het idee open zullen staan.