MotoGP-seizoen afgesloten met zege voor Lorenzo bij afscheid Yamaha

Jorge Lorenzo heeft de laatste Grand Prix van het seizoen in de MotoGP gewonnen. De Spaanse oud-wereldkampioen was op het circuit van Valencia ongenaakbaar en kreeg alleen in de eerste en laatste ronden enige uitdaging. Voor Lorenzo was het een emotionele zege: na negen jaar neemt hij afscheid bij Yamaha, want volgend seizoen rijdt hij voor Ducati.

Lorenzo vertrok vanaf poleposition en nam de leiding, maar de beste start kwam op naam van Andrea Iannone. De Italiaan stoomde op zijn Ducati in krap twee bochten op van de zevende naar de tweede plek, voor Maverick Viñales, Valentino Rossi, Marq Marquez, Andrea Dovizioso en Dani Pedrosa. Vijf ronden later had het veld zich wat gesettled en Lorenzo had ondertussen al een gat geslagen naar Iannone, die vier man achter zich aan had - de geblesseerde Pedrosa kon het tempo niet volgen.

Op een derde van de race was Lorenzo al aan de horizon verdwenen, maar om plek twee werd flink gevochten. Vooral Iannone en Rossi wisselden regelmatig van positie, waarbij Marquez wachtte op een kans. Die kreeg hij wel, maar de Ducati van Iannone was op het rechte stuk te machtig voor Marquez' Honda en dus pakte de Italiaan de derde plek achter Rossi weer terug. 

Tien ronden voor het einde slaagde Marquez er dan toch in om Iannone definitief te passeren. Toch bleef de Ducatirijder dapper strijden en Rossi had de nodige moeite om bij te blijven, waar Viñales van hoopte te profiteren. Voor Viñales lukte dat niet, want in het laatste deel van de wedstrijd moest de Suzukirijder lossen bij Rossi en Iannone, die fel bleven vechten. Een iets te stevige actie kostte Rossi uiteindelijk de kop, want daardoor moest hij Iannone laten gaan. Die werd zo erg knap derde, achter Marquez. De Spanjaard kwam in de slotronden nog in de buurt van Lorenzo, maar die hield precies genoeg over om negen jaar Yamaha af te sluiten met een prachtige overwinning.