Zanger Leonard Cohen overleden

De Canadese singer-songwriter, dichter en auteur Leonard Cohen is gisteren op 82-jarige leeftijd overleden. Het treurige nieuws werd vannacht door zijn management bekend gemaakt via de Facebook-pagina van de artiest.

De op 21 september 1934 in Montreal geboren Leonard Norman Cohen begon zijn loopbaan als dichter en maakte in 1956 zijn debuut met de dichtbundel Let Us Compare Mythologies. Aan het begin van de zestiger jaren was Cohen in Canadese poëziekringen al een gerenomeerde naam. De jonge dichter kreeg een studiebeurs waarmee hij zich terug trok op het Griekse eiland Hydra, waar hij een ontmoeting had met de Noorse Marianne Jensen, die volgens Cohen de mooiste vrouw was die hij ooit had gezien. Cohen zou later voor haar zijn wereldhit 'So Long, Marianne' schrijven.

Na het verschijnen van de poëziebundel Flowers for Hitler (1964) en zijn twee enige romans The Favourite Game (1963) en Beautiful Losers (1966) ging Leonard Cohen zich richten op het schrijven van popliedjes. Zo werd in 1966 het liedje 'Suzanne' opgenomen door zangeres Judy Collins die daar een stevige hit mee wist te maken. Het liedje zou in Nederland worden uitgebracht in een uitvoering van Herman van Veen.

Een jaar later vertrok de muzikant naar de Verenigde Staten en verscheen Cohen's debuutalbum Songs of Leonard Cohen waarna hij een behoorlijke reputatie als singer-songwriter wist te maken met liedjes als 'Suzanne', 'Everybody Knows', 'The Tower of Song', 'Famous Blue Raincoat', 'Hallelujah' en 'First We Take Manhattan'.

Aan het einde van de zeventiger jaren verdween Leonard Cohen langzaam bij het grote publiek uit beeld. Halverwege de jaren tachtig zou de artiest een comeback maken nadat artiesten als Nick Cave en The Sisters of Mercy Leonard Cohen als een inspiratiebron benoemden en tracks van hem opnamen. Zo verscheen in 1988 de plaat I'm your man, wat Cohen's bestverkochte album in vele jaren zou gaan worden.

In 2004 moest Leonard Cohen noodgedwongen weer gaan optreden nadat hij door zijn ex-vriendin en zaakwaarneemster Kelley Lynch was bestolen van al zijn pensioengeld. Zo gaf de muzikant in 2008 voor het eerst in 15 jaar weer een optreden in Nederland. Vorige maand verscheen You Want It Darker, de zwanenzang van Leonard Cohen die in een recent interview met de Amerikaanse krant The New Yorker al had laten doorschemeren dat hij er klaar voor was om te sterven. Het is niet bekend waaraan Leonard Cohen is overleden.