FBI: Clinton niet vervolgd om emails

De Amerikaanse FBI zal Hillary Clinton niet vervolgen voor het versturen van e-mails via een privéserver in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken. Dat schrijft FBI-directeur James Comey in een brief aan het Congres, die zondag is verstuurd.

"Gebaseerd op ons onderzoek, hebben we niet de conclusie veranderd die we in juli naar buiten hebben gebracht", valt in de brief te lezen. De conclusie van de FBI was in juli al dat Clinton niet vervolgd moest worden voor het emailschandaal en daar blijft het dus bij. Deze wending is verrassend, omdat eerder werd aangenomen dat de zaak misschien nog wel maanden zou voortslepen.

De bekendmaking vorige week vrijdag, elf dagen voor de verkiezingen van komende dinsdag, leidde tot veel ophef. Het brak met de conventie dat overheidsfunctionarissen zich zestig dagen voor verkiezingen stil horen te houden om de stembusgang niet te beïnvloeden. Maar Comey zou hebben gemeend dat stilhouden achteraf ook als beïnvloeding had kunnen worden beschouwd.

Nieuwe emails waren aangetroffen op de laptop van Anthony Weiner, die wordt vervolgd voor het sturen van seksueel getinte berichten aan minderjarigen. Hij ligt in scheiding met zijn vrouw, Huma Abedin, een naaste medewerkster van Clinton. De FBI zou het materiaal in sneltreinvaart hebben onderzocht.

Nu Clinton op het nippertje is vrijgepleit is de hamvraag voor dinsdag of ze er zoveel schade door heeft opgelopen dat het haar het Witte Huis kost. Daarnaast zal de presidentskandidate zich vermoedelijk afvragen hoeveel woorden ze er de komende twee dagen nog aan vuil moet maken. Teveel nadruk op de zaak zou het immers in de perceptie van de kiezers juist naar voren kunnen halen wat alsnog negatief uit kan pakken.

Er is evenwel een mogelijkheid dat de affaire in Clintons voordeel kan werken. De bekendmaking dat de FBI de zaak had heropend dwong haar republikeinse tegenstrever Donald Trump namelijk tot de uitspraak dat het kiessysteem wellicht toch geen doorgestoken kaart is. Na het laatste debat gaf Trump namelijk aan dat hij de uitslag misschien niet zou willen aanvaarden mocht hij verliezen. Maar Trump zou de bekendmaking van Comey twee dagen voor de verkiezingen natuurlijk ook als bewijs hiervoor op kunnen voeren.

Beide kandidaten moeten nog reageren op de bekendmaking van de FBI.

Update 23.58 uur
Hillary Clintons campagne heeft de bekendmaking door de FBI bevestigd. "We waren er altijd zeker van dat niets de conclusie in juli zou veranderen. Nu heeft directeur Comey dat bevestigd", luidt de reactie. Clinton hield tijdens haar eerste toespraak die erop volgde echter haar mond dicht over de zaak.

Donald Trumps vice-presidentskandidaat Mike Pence wees er echter op dat er nog duizenden Clinton-emails zijn waarvan de inhoud helemaal niet bekend is. Die verwijderde Clinton van de thuisserver omdat ze persoonlijk zouden zijn. Donald Trump zelf zei opnieuw dat de verkiezingen doorgestoken kaart zijn. Dat was ook zijn boodschap vóór de heropening van de zaak vrijdag een week geleden.

'FBI blijft bij conclusie e-mailschandaal'
FBI: Clinton niet vervolgd om emails (Foto: ANP)

Huma Abedin