Knegt zegeviert in Calgary vanuit 'kansloze' positie, brons Schulting

Sjinkie Knegt heeft bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Calgary op een briljante wijze de 1500 meter op zijn naam geschreven. De wereldkampioen van 2014 lag vier ronden voor het einde laatste, maar wist uiteindelijk toch als eerste over de streep te komen. 

Knegt werd in de halve finale tweede en reed toen een nieuw Nederlands record van 2.11,090. In de finale reed Knegt in het begin vooraan, maar werd ingehaald. Hij verloor ook snelheid doordat hij botste met een concurrent. Op dat moment stond de echte Knegt op. De nummers één en twee in de race sloegen tegen de vlakte, waardoor Knegt er weer in begon te geloven. Vier ronden voor het einde leek zijn positie kansloos, maar zette de aanval in. Dit bleek met succes. De Fries kwam als eerste over de streep. Zilver ging er naar de Israëlier Vladislav Bykanov en het brons was er voor Semen Elistratov. 

Shorttrackster Suzanne Schulting is het wereldbekerseizoen uitstekend begonnen. De 19-jarige Groningse veroverde in brons op de 1.500 meter. Schulting, die vorig seizoen vijfde werd op het WK, won haar serie en halve finale. In de finale schoot ze drie ronden voor het eind met een briljante manoeuvre tussen de Zuid-Koreaansen Shim Suk-hee en Choi Min-jeong door naar de koppositie. Die raakte ze echter weer kwijt, maar wist wel brons veilig te stellen.

In de B-finale eindigde Rianne de Vries als vijfde geëindigd, waarmee ze overall als elfde werd geklasseerd. Op de 500 meter wisten de Nederlanders de A-finales niet te halen. Lara van Ruijven werd nog vijfde door de B-finale te winnen. Jorien ter Mors liet de B-finale schieten en werd achtste. 

Sjinkie Knegt wint voor de tweede keer een wereldbekerwedstrijd. (PRO SHOTS/Action Images)
Sjinkie Knegt wint voor de tweede keer een wereldbekerwedstrijd. (PRO SHOTS/Action Images)