Red Bull wil grindbakken terug in Formule 1

Red Bull Racing is helemaal klaar met de vele uitloopstroken die de Formule 1-circuits tegenwoordig hebben. Coureur Daniel Ricciardo en teambaas Christian Horner willen dat coureurs die foutjes maken direct de consequenties hiervan ondervinden. Dit kan bijvoorbeeld door de terugkeer van grindbakken.

Aanleiding voor het pleidooi zijn de Grands Prix van de Verenigde Staten en Mexico. In Austin werd het overschrijven van de limieten van de baan niet bestraft, terwijl in Mexico zowel Lewis Hamilton als Max Verstappen in de eerste bocht rechtdoor gingen en zo hun positie op de baan behielden. Verstappen ontving van de stewards hier een straf voor, Hamilton niet. Een aanpassing van de circuits zou ervoor kunnen zorgen dat coureurs direct gestraft worden.

Ricciardo: "Ik ben voorstander van grindbakken, het is een goed afschrikmiddel. Zelfs al kom je op redelijke snelheid door de grindbakken dan verlies je misschien niet veel tijd, maar dan heb je wel wat spul in je radiateurs zitten en stenen op jouw banden, dus dat is een straf. Ik hou er niet van dat als een coureur verdedigt, hij een foutje kan maken, een stukje af kan snijden en dan door mag rijden. Die eerste bocht van Lewis zou niet moeten mogen. De start van de race is cruciaal en als je dan met veel auto's om jou heen een foutje maakt moet je daarvoor boeten."

Horner is het met Ricciardo eens: "Er valt iets te zeggen voor de grindbakken, want als je een foutje maakt verlies je of veel tijd of je ligt er direct uit. Zoiets zou voor bocht 1 in Mexico bekeken kunnen worden of grind beter is dan die enorme uitloopstroken. Er is nu te veel ruimte voor interpretatie, want waarom was de move van Max anders dan Lewis bij de chicane in Monaco of Lewis in Mexico? Het hangt telkens van de interpretatie van de stewards van de verschillende races af, maar als er grind ligt boet je er voor."