EL: Uitslag Ajax - Celta de Vigo

Ajax heeft drie punten overgehouden aan het bezoek van Celta de Vigo in de Europa League. Na een 3-0 voorsprong kwam een oude plaaggeest bijna het feestje verpesten. Er werd in eigen huis met 3-2 gewonnen, waardoor de Amsterdammers zeker zijn van Europese overwintering.

Bij Ajax ontbrak verdediger Nick Viergever wegens een blessure, waardoor Jairo Riedewald weer eens een basisplaats kreeg. Verder speelde Ajax in de sterkste opstelling, met bijvoorbeeld Kasper Dolberg in de spits en Hakim Ziyech op het middenveld.

Weergaloze actie Dolberg

De openingsfase leverde wat kansjes voor Celta op, maar vervolgens nam Ajax het initiatief over. Dat resulteerde in een aantal mogelijkheden, maar pas vlak voor rust kwamen de Amsterdammers op voorsprong. Bertrand Traoré kreeg de bal na een handige actie bij Dolberg, waarna de Deen zich subliem van zijn tegenstander ontdeed. De afronding was vervolgens zoals we van hem gewend zijn: zuiver en koelbloedig.

Na de pauze kwam Celta sterker uit de kleedkamer, maar echt gevaarlijk werd het niet voor het doel van André Onana. Ajax kwam vervolgens zelf tot scoren en weer was het Traoré die aan de basis van de goal stond. De aanvaller werd aangespeeld op rechts en na wat kappen en draaien zette hij Ziyech met een heerlijke steekpass vrij voor het doel zodat de middenvelder de 2-0 binnen kon lopen.

Niet lang daarna was Ajax echt los en maakte Amin Younes er 3-0 van. Met een kenmerkende actie vanaf rechts naar binnen vond hij een gaatje en schoot hij de bal in de verre hoek. Een goed spelend Ajax kreeg zo loon naar werken. Peter Bosz wist zo dat de winst en daarmee Europese overwintering binnen was, al werd het in de slotfase nog spannend.

Guidetti geeft Celta spirit

Oud-Feyenoorder John Guidetti kwam als invaller in de ploeg en met zijn eerste balcontact klopte hij Onana voor 3-1. Vervolgens was het een andere invaller, Iago Aspas, die veel te veel ruimte kreeg en in de verre hoek de 3-2 op zijn naam schreef. Het was dat Onana vervolgens nog een schot van Théo Bongonda in de korte hoek pakte, anders had Ajax de voorsprong nog weggegeven.

Echter sleepten de Amsterdammers de 3-2 over de streep, zodat de ploeg van Bosz met tien punten uit vier duels aan de leiding gaat. De laatste twee duels zijn er slechts om de groepswinst veilig te stellen.

Sinkgraven feliciteert Dolberg met zijn goal. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Sinkgraven feliciteert Dolberg met zijn goal. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)