AustraliŽrs leiden Noord-Koreanen om de tuin en spelen mee in golftoernooi

Twee Australiërs hebben onlangs voor een opmerkelijk stuntje gezorgd. Morgan Ruig en Evan Shay hadden wel zin in een bijzonder potje golf en wilden meedoen aan het North Korean Open, gehouden op de enige golfbaan van Noord-Korea. 

Het begin was vrij simpel: ze stuurden een email naar Noord-Korea. Officials zouden vermoedelijk niet al te veel middelen tot hun beschikking hebben om te controleren of de twee wel echt professionals waren, zoals ze zich aan hadden gemeld, en dat bleek juist. Al snel hoorden Ruig en Shay dat ze uitgenodigd waren om in Pyongyang mee te spelen. De makelaar en bouwvakker lieten wat nette, neppe Australische 'teamkleding' maken en zagen er uit als echte pro's.

Er was echter één probleem: ze hadden nog nooit serieus gegolfd. Het was niet zo dat ze simpelweg geen professionals waren, ze konden het gewoon eigenlijk niet. Shay sloeg een bal het water in, wat zijn Noord-Koreaanse caddie niet echt kon waarderen: "Jullie hebben je familie grote schaamte bezorgd." Het duurde niet lang voor officials door hadden dat de twee helemaal geen echte golfers waren, maar ze speelden toch door. Ruig en Shay waren bang dat dit bij de immigratie wellicht problemen op zou leveren - Noord-Korea in de zeik nemen is wellicht niet altijd een handig idee - maar gelukkig kwam dat allemaal goed.

Ruig en Shay eindigden overigens als de nummers twee en drie...van onderen. De enige die onder het duo eindigde was de 15-jarige dochter van de Nepalese ambassadeur in Noord-Korea.