KLM naar rechter om acties cabinepersoneel

KLM stapt naar de rechter om af te dwingen dat de vakbonden van het cabinepersoneel plaatsnemen aan de onderhandelingstafel, in plaats van actie te voeren. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij woensdag bekendgemaakt.

KLM had de cabinebonden dinsdag in een brief opgeroepen de 'overlegverplichting' na te komen die volgens het bedrijf is vastgelegd in de geldende cao. FNV heeft laten weten daar geen gehoor aan te zullen geven. Daarom heeft KLM besloten een kort geding aan te spannen.

Cabinepersoneel van KLM voert donderdag opnieuw actie tegen de inperking van het aantal bemanningsleden op intercontinentale vluchten. Voorafgaand aan elke van Schiphol vertrekkende vlucht leggen stewards en stewardessen dertig minuten het werk stil. Afgelopen week werden al meer van dat soort acties gehouden.

Oude peil
FNV gaf dinsdagavond aan pas met KLM te willen praten als die de bezetting op lange vluchten weer naar het oude peil opvoert. Dat standpunt herhaalde de vakbond woensdag. KLM wil echter eerst een akkoord over een andere oplossing om de productiviteit van het personeel te verhogen en eist daarom dat de bond weer aan de onderhandelingstafel plaatsneemt.

"Wederom de omgekeerde wereld. De bal ligt bij de KLM-directie, niet bij ons", aldus FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha. "Als zij afzien van deze bezuiniging, dan kunnen we weer aan tafel."

KLM naar rechter om acties cabinepersoneel
KLM naar rechter om acties cabinepersoneel (Foto: ANP)