Rutte: 'Discussie zakgeld Amalia is populisme'

Premier Mark Rutte staat volledig achter de toelage die prinses Amalia op haar achttiende gaat krijgen. Hij noemde het "populisme" dat Tweede Kamerleden de hoogte van het bedrag ter discussie stellen. Vandaag werd in de Tweede Kamer gedebatteerd over de begroting van het Koningshuis.

Rutte botste hard met SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak en noemde diens kritiek op de hoogte van het bedrag van "geen niveau". Rutte wees erop dat de volledige Tweede Kamer acht jaar geleden heeft ingestemd met de vergoeding. "Zo kunnen we niet werken", aldus Rutte.

Toen ook D66-leider Alexander Pechtold begon over het 'zakgeld' van Amalia van 250.000 euro belastingvrij, verweet Rutte hem "puur populisme". De premier wees erop dat Amalia vanaf haar achttiende "fulltime" de volgende koningin van Nederland is en dat dit haar baan is. Volgens Rutte rent Pechtold "als een Zoef de Haas" weg van de beslissing waar hij in 2008 zelf achter stond. Coalitiepartner PvdA is niet direct tegen de vergoeding, maar wil wel toe naar een situatie waar de Koninklijke Familie net als ieder ander belasting betaalt.

Prinses Amalia krijgt als ze achttien jaar wordt in 2021 een toelage van 250.000 euro per jaar, plus 1,2 miljoen euro voor privépersoneel en onkosten. Omdat veel mensen in Nederland dat een beetje veel vinden en er verkiezingen naderen, buitelen de oppositieleiders nu over elkaar heen om het toch vooral met de burger eens te zijn.

'Discussie 'zakgeld' Amalia is populisme'
'Discussie 'zakgeld' Amalia is populisme' (Foto: ANP)