Bijna iedereen beschermt persoonsinfo op net

Bijna 90 procent van de mensen die persoonlijke informatie achterlaten op het internet, treft ook maatregelen om te voorkomen dat anderen daar toegang toe hebben. Vier op de tien lezen voor het invullen van persoonlijke info eerst het privacy statement van de site. Rond de 60 procent controleert eerst de veiligheid van websites. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Bijna driekwart van de mensen die weleens persoonlijke info op internet achterlaat, staat niet toe dat die wordt gebruikt voor commerciële doeleinden. Iets meer dan de helft beperkt de toegang tot zijn geografische locatie.

Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen in het treffen van maatregelen om veilig te internetten. Wel blijkt dat mensen van 65 jaar en ouder het minst vaak hun gegevens beschermen (ongeveer driekwart doet dat wel). Bij 12- tot 65-jarigen is dat bijna 90 procent.

Over het invullen van (email-)adres en telefoonnummer - vaak verplicht bij online aankopen - doet driekwart niet moeilijk. Het minst vaak wordt persoonlijke info gedeeld over gezondheid, werk of inkomen, foto's en locatiegegevens.

Update 12:25 uur:
De FOK-redactie was benieuwd hoe onze bezoekers hierover denken. Verrassend genoeg laat onze poll heel andere cijfers zien. Op de vraag "Lees jij het privacystatement voordat je persoonlijke informatie invult?" blijkt dat 63% het niet leest, 27% het vluchtig leest, 5% het helemaal leest en 3,9% kennelijk niet weet wat een privacystatement is.

In de reacties meldt Shakkara "Afhankelijk van de lengte van de tekst, en uiteraard weten bedrijven dat ook en maken ze er een bijbel van 60 pagina's van. :')". Draganta is de persoon die het privacystatement van Apple een keer heeft gelezen... .

Averni weet te vertellen dat bedrijven veel beloven, maar zich er niet altijd aan houden en Loei maakt het niet uiit omdat hij geen persoonlijke gegevens maar alleen onzin invult. Thanatos45 tot slot zou ze lezen, als websites en bedrijven leesbare privacystatements zouden maken.

Heb je onze poll nog niet ingevuld? Hier vindt je hem.

Bijna iedereen beschermt persoonsinfo op net
Bijna iedereen beschermt persoonsinfo op net (Foto: ANP)