'All Blacks' boeken historische zege op AustraliŽ

De rugbyers van Nieuw-Zeeland hebben zaterdag tijdens de Bledisloe Cup Australië verslagen met 37-10. Deze overwinning is niet zomaar een zege. Het is een historische overwining, want nog nooit won een internationaal team van de toplanden achttien duels op een rij. 

De Bledisloe Cup is een jaarlijkse wedstrijdserie tussen de rugbyers van Nieuw-Zeeland en Australië. Na tien minuten hadden de All Blacks al twee tries op de borden staan. Australië deed wat terug, waardoor het bij rust 15-7 stond. In de tweede helft had Australië weinig meer in te brengen en Nieuw-Zeeland scoorde nog vier tries en trokken uiteindelijk de partij met 37-10 naar zich toe.

Nieuw-Zeeland, dat vorig jaar op overtuigende wijze hun wereldtitel prolongeerde, verloor vorig jaar augustus voor het laatst. Tijdens de vorige editie van de Bledisloe Cup bleek Australië in één wedstrijd uit de serie te sterk. Het werd toen 27-19. 

De All Blacks waren al in bezit van het huidige record van zeventien gewonnen wedstrijden. Tussen 1965-1969 en 2013-2014 wisten ze zeventien keer op rij te winnen, voordat ze verslagen werden. Zuid-Afrika evenaarde dat record in de periode 1997-1998.

Het wereldrecord hebben ze echter nog niet. Cyprus heeft het record van alle rugbylanden in handen. Het Cypriotische rugbyteam won tussen 2012 en 2014 24 keer op een rij. Ze wonnen van landen als Oostenrijk, Luxemburg en Bulgarije voordat Letland in november 2014 een einde aan de winnende reeks maakte. 

De wereldrugbybond heeft de landen verdeeld in diverse categoriën. Laag één bestaat uit de tien toplanden van de Six Nations en The Rugby Championship. Laag twee bestaat met landen zoals Japan, Samoa, Georgië en Tonga. Landen die minimaal één keer hebben meegedaan aan het WK. En er is een derde laag met de overige landen, waar ook Nederland toebehoord.