IsraŽl pakt Palestijnse voetbalcoach op voor 'aanzetten tot terreur'

De coach van de Palestijnse voetbalclub Hilal al-Quds is door de Israëlische politie gearresteerd. Maher Abu Sanina wordt verdacht van het aanzetten tot en steunen van terreur. Vorige week zette de club, uitkomend in de topcompetitie van de Westelijke Jordaanoever, een foto online waarop het team voor een wedstrijd met een opvallende spandoek afgebeeld stond.

Op het spandoek stond een foto van Mesbah Abu Sabih, die twee dagen eerder bij een aanval twee Israëliërs doodde. Terwijl hij probeerde te vluchten werd de terrorist zelf doodgeschoten. "De voetbalclub Hilal al-Quds rouwt om het verlies van de leeuw van al-Aqsa, de martelaar en held Mesbah Abu Sabih", zo viel op het op z'n minst opvallend te noemen spandoek te lezen. Een woordvoerder van de club zou gezegd hebben dat fans het spandoek mee hebben genomen, omdat ze boos waren over de dood van Sabih. 

Hilal al-Quds is een redelijk succesvolle club op de Westelijke Jordaanoever, naast de Gazastrook een van de twee Palestijnse regio's met elk hun eigen topcompetitie. In 2012 werden ze er kampioen, maar afgelopen seizoen ging het minder en konden ze degradatie nog nipt voorkomen. Palestijnse bronnen ontkennen overigens dat Sanina de coach van het team is en zeggen dat hij 'slechts' lid is van de raad van bestuur.