Kabinet draait privatisering ProRail terug

Het kabinet draait na twintig jaar de privatisering van ProRail terug. De beheerder van het spoorwegnet wordt ondergebracht bij het ministerie van Infrastructuur. ProRail wordt een zbo, een zelfstandig bestuursorgaan. Andere voorbeelden van zbo's zijn bijvoorbeeld de RDW, Staatsbosbeheer en het UWV.

Haagse bronnen melden dat dit besluit, genomen op aanraden van staatssecretaris Sharon Dijksma, komende week bekend wordt gemaakt. De problemen bij de spoorinfrabeheerder duren al jaren, en dit besluit moet ertoe leiden dat de staat van het spoor verbetert, de hoeveelheid verstoringen afneemt en er meer zicht is op de financiën. Daarnaast moet er een einde komen aan de verstoorde relatie met ProRail, die eerder staatssecretaris Wilma Mansveld de kop kostte.

Bij ProRail zelf is men niet te spreken over het plan. Het zou overhaast zijn genomen, omdat er nog onderzoek wordt gedaan naar verbeterplannen. Het zou ook zorgen voor prijsstijgingen bij de treinkaartjes. Ook voor het personeel van het bedrijf zou het grote gevolgen hebben. 

De spoorsector waarschuwde de staatssecretaris twee geleden nog voor overhaaste beslissingen. Onder meer NS, reizigersorganisatie Rover en de grootste spoorwegvakbond ondertekenden de brandbrief.

ProRail bezorgd over aanrijdingen overwegen (Foto: ANP)
ProRail terug naar ministerie (Foto: ANP)