'Nieuwe IJstijd begint in 2019'

Ook zo genoten van de zomer (die paar dagen)? Nou, maak je borst(en) dan maar flink nat. Experts verwachten dat over drie jaar de Nieuwe IJstijd aanbreekt.

Gisteren heeft een fotograaf van de NASA nieuwe foto's van de zon online geslingerd. Wat hieraan opvalt, is dat er geen enkele zonnevlek is te zien. En dat baart wetenschappers grote zorgen.

Het is namelijk al de vierde keer dat de zon geheel vlekkeloos is. Ofschoon de zonneactiviteit altijd wel schommelt, is dit wel heel erg uitzonderlijk. De zonneactiviteit is in tienduizend jaar niet zo snel verminderd als nu.

De vorige keer dat zonnevlekken zo snel verdwenen, was tijdens het Maunderminimum. Van 1645 tot 1715 was er geen minirokje te zien. Het was toen namelijk graftyfuskoud, en velen legden het loodje door mislukte oogsten.

Wetenschappers voorspellen nu dat de zonneactiviteit in 2019 tot het absolute dieptepunt komt, met alle gevolgen van dien. Ze denken nu dat we ons kunnen opmaken voor een Nieuwe IJstijd, die vele decennia zal voortduren. Op naar Mars dus!