Spaghettikerk is geen goed doel volgens fiscus

De aanvraag die de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster gedaan heeft bij de belastingdienst om erkend te worden als goed doel, is afgewezen. De fiscus ziet de organisatie niet als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

De meeste andere kerken hebben wel de ANBI-status, waardoor het mogelijk is om giften aan die instellingen af te trekken van de belasting. De grote Christelijke, Joodse en Islamitische geloofsgenootschappen gelden als ANBI, maar de Scientology Church bijvoorbeeld niet. In het geval de Pastafarianen zou het algemene belang onvoldoende worden gediend. De status is niet gereserveerd voor religieuze instellingen: een groot aantal andere organisaties, zoals bijvoorbeeld Greenpeace of Artsen Zonder Grenzen, zijn een ANBI.

De Spaghettikerk, die bijvoorbeeld wel mensen in de echt mag verbinden, ziet het besluit van de belastingdienst als willekeur. De Pastafarianen trekken al een tijd ten strijde tegen de voordelen die religieuze instellingen en hun volgelingen genieten, maar winnen niet iedere slag. Zo mocht in Emmen een pasfoto met vergiet worden geweigerd van de rechter omdat het dragen ervan niet verplicht is binnen die Kerk.

Vergiet-gate Eindhoven (Foto: BlackLining)
Pastafarianen (Foto: BlackLining)