Amsterdam wil leegstand beboeten

Het is in Amsterdam binnenkort niet meer toegestaan om een huis langer dan zes maanden leeg te laten staan. Dat heeft SP-wethouder Laurens Ivens donderdag bekend gemaakt. Zijn streven is "dat de Amsterdamse woningvoorraad optimaal wordt gebruikt".

Staat een huis zonder geldige reden langer dan zes maanden leeg, dan moet de eigenaar een boete van 2500 euro betalen. Voor professionele verhuurders is de boete het dubbele. Het is nog niet duidelijk welke geldige redenen de gemeente ziet, maar een sterfgeval of erfenis zou eronder kunnen vallen.

Eigenaren van leegstaande kantoren kunnen al een boete krijgen in Amsterdam. De wethouder wil daar woningen aan toevoegen, want "Amsterdam handhaaft streng op allerlei vormen van woonfraude". Kennelijk ziet de SP'er het als fraude als een Amsterdammer zijn eigendom langer dan een half jaar niet gebruikt.

De maatregel zou gericht zijn tegen speculanten en buitenlandse investeerders. Met boeteplichtige huiseigenaren zou eerst een gesprek worden aangegaan en pas daarna een boete worden opgelegd, maar in het uiterste geval kan er ook door de gemeente een huurder voor de woning worden aangewezen. Of andere gemeentes het voorbeeld van Amsterdam volgen, is nog niet bekend.

Amsterdam wil leegstand beboeten
Amsterdam wil leegstand beboeten (Foto: ANP)