'Trump gaat winnen'

De Amerikaanse politicoloog professor Allan Lichtman heeft sinds hij er in 1984 mee begon, iedere keer de uitkomst van de presidentsverkiezingen juist voorspeld. Ditmaal voorspelt hij dat Donald Trump als winnaar uit de bus zal komen.

Lichtman kijkt niet naar peilingen, wedkantoren of demografie, maar hanteert dertien waar/onwaar-beweringen die hij als de 'Sleutels van het Witte Huis' omschrijft, aldus The Independent. Ze gaan uit van het perspectief van de zittende politieke partij. Die ligt er bij zesmaal 'onwaar' uit.

Volgens Lichtman gaat het om een op geschiedenis gebaseerd voorspellingssysteem. Dat heeft hij afgeleid uit alle verkiezingen tussen 1860 en 1980. De beweringen zijn als volgt:

 1. De partij van de huidige president heeft in het parlement zetels gewonnen
 2. Er was geen serieuze concurrentie bij de nominatie voor opvolging van de zittende president
 3. De huidige president is opnieuw kandidaat
 4. Er is geen derde kandidaat die minstens 5% van de stemmen binnen kan harken
 5. Er is geen economische recessie tijdens de verkiezingscampagne
 6. De economische groei per hoofd van de bevolking tijdens de afgelopen regeerperiode is minstens de gemiddelde groei over de afgelopen twee periodes
 7. De huidige regering heeft grote beleidswijzigingen teweeggebracht
 8. Er was geen voortdurende sociale onrust tijdens de afgelopen regeerperiode
 9. De huidige regering is niet door grote schandalen besmeurd
 10. De huidige regering heeft niet significant gefaald op buitenlands of militair vlak
 11. De huidige regering heeft significant succes geboekt op buitenlands of militair vlak
 12. De kandidaat is charismatisch of een nationale held
 13. De tegenkandidaat is niet charismatisch of geen nationale held

Hillary Clinton zou 'onwaar' scoren op de vragen 1, 3, 4, 7, 11 en 12. Daarop baseert Lichtman zijn voorspelling dat Donald Trump gaat winnen. Maar heel zeker is hij ditmaal niet van zijn zaak.

Trump zou als hij Clinton niet verslaat, wel eens de kandidaat kunnen blijken te zijn die Lichtmans systeem verslaat. De professor lijkt dat eventuele vooruitzicht echter niet zo erg te vinden.

"We hebben nog nooit een kandidaat gehad die zich zijn hele leven heeft verrijkt ten koste van anderen. Hij is de eerste serieleugenaar die gewoon dingen verzint. Zelfs als hij de waarheid vertelt, zoals 'Obama is echt in de VS geboren', dan voegt hij eraan toe dat die geruchten werden gestart door Clinton en door hem de wereld zijn uitgeholpen."