'Ruim 180 doden sinds einde bestand Aleppo'

Ruim 180 mensen zijn in de Syrische stad Aleppo gedood sinds het beëindigen van het bestand tussen rebellen en het regeringsleger. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde dat zaterdag.

Reddingswerkers van de Verengde Naties denken dat alleen zaterdag al zeker vijftig doden zijn gevallen en honderden mensen gewond zijn geraakt. In het kleine aantal ziekenhuizen dat nog open is, zijn onvoldoende artsen om de gewonden te kunnen behandelen.

Het leger voerde zaterdag voor de derde achtereenvolgende dag luchtaanvallen uit op Aleppo. Afgelopen maandag beëindigde het leger het staakt-het-vuren dat een week eerder was ingegaan. De rebellen die tegen president Bashar al-Assad vechten zouden het bestand driehonderd maal hebben geschonden. Ze wendden het bestand volgens het leger aan om zich te herbewapenen.

Volgens de BBC is Aleppo grotendeels van de watervoorziening afgesloten. Een pompinstallatie die een deel van de stad voorzag dat in handen van de rebellen is, zou bij de luchtaanvallen zijn beschadigd. Nieuwe aanvallen maakten reparatie vervolgens onmogelijk. Uit wraak draaiden de rebellen vervolgens de kraan dicht van de waterleiding naar het stadsdeel in dat in regeringshanden is.

'Ruim 180 doden sinds einde bestand Aleppo'
'Ruim 180 doden sinds einde bestand Aleppo' (Foto: ANP)