Berging 'Poolse' bommenwerper IJsselmeer klaar

De berging van een neergestorte bommenwerper op het IJsselmeer zit erop. Ruim 75 jaar nadat de Vickers Wellington met Poolse bemanning door Duits afweergeschut werd neergehaald, zijn de afgelopen weken honderden brokstukken van het toestel van de bodem gehaald. Ook zijn botresten van overleden militairen gevonden.

Om het toestel te bergen is een damwand van 25 bij 36 meter gebouwd en al het water weggepompt. Met een zeef zijn alle stukjes die groter dan 10 millimeter zijn eruit gehaald.

Op het eerste gezicht is het resultaat "een container vol schroot", vertelt een woordvoerder van gemeente De Friese Meren. "Maar met een beetje fantasie valt er wel een vliegtuig van te maken." Bij de gevonden onderdelen zitten onder meer een propeller, een deel van het landingsgestel en naamplaatjes, maar vooral heel veel kleine stukjes. Alle botresten gaan voor onderzoek naar de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht in Soesterberg.

Volgens gegevens uit de oorlog waren zes Polen aan boord toen het vliegtuig in de nacht van 8 op 9 mei 1941 werd neergehaald. De slachtoffers hoorden tot de Poolse luchtmachteenheden die na de invasie van hun eigen land waren uitgeweken naar Groot-Brittannië. Drie slachtoffers zijn destijds gevonden en begraven.

Aan boord van het toestel van de Britse Royal Air Force (RAF) waren ook vier bommen. Explosievenexperts hebben de ontstekers er vorige week uitgehaald en donderdagmiddag worden ze tot ontploffing gebracht.

Wat er met de resten van het toestel moet gebeuren is nog niet bekend. "Waarschijnlijk gaan die ook eerst naar Soesterberg", zegt de woordvoerder. "Wellicht heeft een museum er interesse in."

Als eerbetoon aan de Poolse bemanning vliegt maandag een andere historische bommenwerper, een Lancaster, over de vindplaats.

Berging 'Poolse' bommenwerper IJsselmeer klaar
Berging 'Poolse' bommenwerper IJsselmeer klaar (Foto: ANP)