'WikiLeaks hield info over Rusland achter'

Toen WikiLeaks in 2012 miljoenen geheime mails van het Syrische regime naar buiten bracht, hield het een deel achter. Die mails werden nooit gepubliceerd. Daarin stond informatie die Rusland niet goed uitkwam, schrijft techsite The Daily Dot.

The Daily Dot baseert zich op geheime documenten bij een Amerikaanse rechtbank. Oppositiegroep RevoluSec zou in 2011 de controle over het volledige internetverkeer in Syrië hebben overgenomen. Daardoor kon de groep het regime afluisteren.

Een van die miljoenen onderschepte mails was afkomstig van Salim Toubaji, topman van de centrale bank van Syrië. Daarin schrijft hij dat Damascus meer dan 2 miljard euro heeft geparkeerd op rekeningen bij de VTB Bank, waarvan de Russische staat de belangrijkste aandeelhouder is. Maar die mail stond niet in de Syria Files uit 2012.

Ontkenning
WikiLeaks ontkent censuur en wil er tegen The Daily Dot verder niet op ingaan. De klokkenluiderssite zou wel nog hebben gezegd: "Ga hier gerust mee door, maar je kunt er zeker van zijn dat we dit een keer terug doen."

WikiLeaks ligt de laatste tijd onder vuur. De site publiceerde onlangs interne mails van de Amerikaanse Democratische partij. Die berichten zouden afkomstig zijn van hackers, mogelijk uit Rusland.

'WikiLeaks hield info over Rusland achter'
'WikiLeaks hield info over Rusland achter' (Foto: BuzzT)