Facebook staat 'blootfoto' toch toe

De foto van het Vietnamese 'napalmmeisje' mag van Facebook toch worden gedeeld. Het internetbedrijf kwam daarmee terug op het eerdere besluit de foto te verwijderen omdat de plaat tegen het strikte antiblootbeleid van Facebook zou ingaan.

De controverse ontstond toen de Noorse krant Aftenposten de foto deelde en Facebook deze verwijderde en het incident breed werd uitgemeten in sociale media. De krant verweet Facebook censuur en machtsmisbruik en reageerde woedend.

De grootste krant van Noorwegen drukte vrijdag een open brief aan Facebook-topman Mark Zuckerberg af waarin hoofdredacteur Espen Egil Hansen zijn ongenoegen uitspreekt. Hij schrijft "boos, verbijsterd en bezorgd" te zijn dat "het belangrijkste medium ter wereld" de vrijheid "op autoritaire wijze" aan banden legt.

In een verklaring op de nieuwssite Recode zegt Facebook dat het opnieuw naar de zaak heeft gekeken en nu "het historische en globale belang erkent van de foto die een bijzonder moment in de geschiedenis vastlegt." Het bedrijf noemt het nu een "iconische foto van historisch belang" en zal de foto's terugzetten op plekken "waarvan het weet dat hij is weggehaald".

Facebook staat 'blootfoto' toch toe
Facebook staat 'blootfoto' toch toe (Foto: BuzzT)