Duits-Franse militaire samenwerking na brexit

Duitsland en Frankrijk gaan vaart zetten achter de militaire samenwerking nu Groot-Brittannië heeft besloten de Europese Unie te verlaten. Dat valt op te maken uit de standpuntennota die de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen en haar Franse collega Jean-Yves Le Drian hebben gemaakt. De Süddeutsche Zeitung en Der Spiegel kregen die in handen en publiceren er komend weekeinde uitgebreid over.

Volgens de eerste berichten wordt haast gemaakt met de vorming van een Europees opperbevel voor geneeskundige- en logistieke legereenheden. Op een later tijdstip komt er een gemeenschappelijk militair EU-hoofdkwartier. Het is bovendien de bedoeling het Eurokorps, dat nu amper duizend man sterk is, fors uit te breiden.

De SZ meldt dat dit onderwerp donderdag tijdens de informele top in Bratislava aan de orde wordt gesteld. De regeringsleiders Angela Merkel en François Hollande hadden in gezelschap van de Italiaanse premier Matteo Renzi in augustus al gezegd dat meer Europese samenwerking op het gebied van defensie noodzakelijk is.

Duits-Franse militaire samenwerking na brexit
Duits-Franse militaire samenwerking na brexit (Foto: ANP)