Nieuwe dreun Oranje na nederlaag tegen Griekenland

Griekenland heeft de druk op bondscoach Danny Blind en het Nederlands elftal nog verder opgevoerd vlak voor de start van de WK-kwalificatiereeks. Oranje ging in Eindhoven met 1-2 onderuit in het oefenduel.

Oranje opende het duel wel goed. Dit leverde driect een doelpunt op. Met Jeroen Zoet tussen de palen, een sterk voetballende Daley Blind achterin en een gretige Wesley Sneijder en Vincent Janssen in de as opende Oranje fel in Eindhoven. Met een verdiend doelpunt als gevolg: Janssen kapte een naïef glijdende Griekse verdediger uit op de achterlijn, zette hard voor en zag dat Georginio Wijnaldum de bal per toeval in het doel frommelde: 1-0.

Daarna lukte het Oranje niet om Griekenland te overrompelen en uit te lopen naar 2-, 3-0. Integendeel: Nederland vergat de dynamiek van het eerste half uur door te trekken en gaf de Grieken de ruimte om terug te komen. Dat werd genadeloos afgestraft door Mitroglou, de grillige voetbalnomade in de punt van de aanval: 1-1.

De Grieken, in de vorige kwalificatiereeks nog twee keer afgetroefd door de Faeröer Eilanden, gingen na rust door waarmee ze voor rust waren geëindigd: profiteren van het gebrek aan vertrouwen in de Nederlandse equipe. De Europees kampioen van 2004 kam een kwartier voor tijd op voorsprong: Gianniotas tikte in de rebound makkelijk binnen na een persoonlijke fout van Jeffrey Bruma.

Op een schot van de hard werkende Janssen na creëerde stelde Nederland daar niets tegenover. Het publiek zorgde misschien wel voor het mooiste moment van vaderlandse zijde: een eerbetoon aan de overleden ‘Oranje-generaal’, met een fraai applaus en de supporter afgebeeld op een spandoek.

Het optreden tegen Griekenland geeft weinig hoop voor de WK-kwalificatiereeks. Dinsdag wacht een uitwedstrijd tegen Zweden. Het is een reeks waarin Oranje zich moet revancheren na de compleet mislukte kwalificatiecampagne voor het EK. De druk is nu al enorm.

Marco van Basten en Danny Blind nu nog even naast elkaar. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Marco van Basten en Danny Blind nu nog even naast elkaar. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)