Koerdische strijders graven zich in Manbij in

Strijders van de Koerdische YPG-militie graven zich in de Noord-Syrische stad Manbij in. Ze maken geen aanstalten de stad te verlaten, zoals de Turkse en Amerikaanse regering hebben geëist, meldden bronnen bij de veiligheidsdiensten. Er zouden juist versterkingen zijn aangekomen.

De YPG veroverde Manbij eerder deze maand na een langdurig beleg op Islamitische Staat en won steeds meer veld langs de Turkse grens. De opmars van de YPG is Turkije, dat de militie beschouwt als de Syrische tak van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, een doorn in het oog.

Afgelopen week kreeg de Turkse regering de Verenigde Staten, de belangrijkste steunpilaar van de YPG, zover de aftocht van de YPG uit Manbij en omgeving te eisen. De Koerdische strijders moeten zich volgens de VS terugtrekken op de oostelijke of linkeroever van de rivier de Eufraat.

Turkije wilde het niet langer aanzien en heeft troepen de grens over gestuurd. Turkije trekt zijn troepenmacht pas terug als de YPG de rechteroever van de Eufraat heeft ontruimd, kondigde Ankara aan.

Koerdische strijders graven zich in Manbij in
Koerdische strijders graven zich in Manbij in (Foto: ANP)