Turkije stuurt extra tanks naar SyriŽ

Turkije heeft ten minste negen extra tanks naar het noorden van Syrië gestuurd. Het voert een operatie uit om troepen van Islamitische Staat (IS) te verdrijven uit het gebied rond de Noord-Syrische stad Jarablus. Dat hebben ooggetuigen donderdag gemeld. De operatie moet tevens verhinderen dat Koerdische milities gebied veroveren.

Een Turkse regeringsofficial meldde dat er meer dan twintig Turkse tanks op het grondgebied van Syrië actief zijn en dat indien nodig aanvullend militair en ander materieel wordt ingezet.

"We gebruiken constructievoertuigen om wegen te heropenen en we hebben er de komende dagen mogelijk meer van nodig", aldus de Turkse official. "En we gebruiken ook pantservoertuigen als dat nodig is."

Zwarte rookwolken
De inzet maakt deel uit van de operatie van door Turkije gesteunde rebellen van het Vrije Syrische Leger (FSA), die woensdag Jarablus heroverden. Zij werden daarbij geholpen door Turkse tanks en commando's en Turkse en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.

Het geluid van geweervuur was donderdagmorgen goed te horen vanaf de heuvels aan Turkse zijde die uitkijken over Jarablus. Zwarte rookwolken hingen over de stad.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bevestigde woensdag de inname van de stad. Hij beschreef het tweeledige doel van de operatie, namelijk het verdrijven van IS en het stoppen van de terreinwinst door de Koerdische YPG-milities, die Turkije grote zorgen baart. De Verenigde Staten steunen de YPG juist in de strijd tegen IS.

Turkije stuurt extra tanks naar Syrië
Turkije stuurt extra tanks naar Syrië (Foto: ANP)