Sylvana doet plasje op Lowlands

Een paar honderd Lowlanders hadden zondagochtend de slaap en de regen getrotseerd voor een uurtje serieuze zaken in Biddinghuizen. Llowgenda, het linkse politieke propagandaprogramma van het popfestival, strikte zondagochtend onder anderen Sylvana Simons.

Simons, die zich onlangs aansloot bij de PvdA-afsplitsturken van Denk, kwam naar de polder om in een speech van een kwartier het publiek uit te leggen waarom ze zo trots is op Nederland en vooral waarom ze vindt dat zij, net als ieder ander, recht heeft op die mening.

"Even kijken waar ik ben beland. Oh ja, vooral veel blonde koppies", daarmee was ,met een knipoog, de toon van de ochtend gezet. "Dat mijn mening confronterend is, dat snap ik goed. Dat mijn manier van uiten soms wat confronterend is, snap ik ook. Maar dat eeuwige 'terug naar je eigen land', dat snap ik niet. Ik hou van Nederland, mijn vaderland. Maar ik maak me net als iedereen zorgen over de toekomst. Mag ik alleen trots zijn op mijn vaderland als ik mijn moederland vergeet? Ik wil Nederland uitdagen en helpen te leren van de fouten die in het verleden zijn gemaakt. In het Nederland waar ik van hou, houden we van broederliefde maar zijn we ook gek op Lil' Kleine. Hoe je het ook wendt of keert, ik ben een kind van de lage landen. Ik ben een Lowlander." Haar speech kwam haar op een daverend applaus uit de zaal te staan.

Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, zou ook naar Llowgenda komen voor een toespraak. Maar hij heeft zich ziekgemeld.

Sylvana schudt Lowlands wakker
Sylvana schudt Lowlands wakker (Foto: BuzzE)