Nederland grijpt naast hockeygoud

Opnieuw een grote teleurstelling voor TeamNL. De hockeydames zijn er namelijk niet in geslaagd om hun derde olympische titel op rij veilig te stellen. De Engelsen waren weliswaar zwaar overklast door Nederland, maar wisten dankzij een hoog percentage doelpunten uit schoten alsnog een gelijkspel uit de wedstrijd te slepen: 3-3. Tijdens de shoot-offs wist de Engelse keepster tot viermaal toe het doel leeg te houden, terwijl Engeland twee keer tot scoren kwam.

Ondanks de goede wedstrijd kende Oranje geen sterk begin. Kansen werden niet benut en er vielen gaten in de verdediging, gaten waar de Britten bij hun eerste kans al direct een doelpunt uit wisten te slepen: 1-0. Nederland probeerde nog de gelijkmaker te maken, maar de bal leek maar niet in het doel te willen eindigen. In de eerste rust is er duidelijk een sterk aanvalsplan besproken, want slechts 45 seconden na het eerste fluitsignaal maakte Kitty van Male de gelijkmaker. Uit een strafcorner enkele minuten later werd zelfs de 2-1 gemaakt.

De Engelsen bleven echter verrassen en nog geen minuut later profiteerden ze optimaal van een blunder in de Nederlandse verdediging en werd de gelijkmaker gescoord. Ook na de gelijkmaker bleef Nederland verreweg de sterkere ploeg. Constant speelde het spel zich af in de Engelse cirkel en er vielen diverse strafcorners. Na meerdere missers maakte Van Malen haar tweede doelpunt van de wedstrijd en konden de Britten niet meer counteren.

Ook in het laatste kwart leek Nederland op weg naar een gouden medaille. De Britten bleven onder druk staan en konden weinig uitrichten, terwijl Oranje meerdere malen zeer gevaarlijk kon worden. Een strafcorner voor de Britten gooide echter roet in het eten, want met nog tien minuten te gaan volgde opnieuw een gelijkmaker. De Britten wisten wat ze te doen stond en gaven Nederland geen ruimte meer in de aanval om een gelijkspel af te dwingen.

Wat volgde waren lastige shoot-offs. De Britse keepster was de hele wedstrijd al zeer sterk en slaagde er dan ook in om de eerste ballen van Nederland te houden. Ook Engeland miste de eerste kansen, wat Nederland nog hoop gaf. Uiteindelijk viel echter de 1-0 voor Engeland, terwijl Nederland opnieuw niet voorbij de Britste keepster kon komen. Een 2-0 bij het vijfde en laatste schot betekende een onvermijdelijke nederlaag voor Nederland en voor het eerst sinds 2004 gaat Nederland zonder gouden medaille naar huis.