Turkije wil EU-lidmaatschap voor 2023

Turkije wil binnen zeven jaar toetreden tot de Europese Unie. In 2023 viert de Turkse Republiek haar honderdste verjaardag en dat zou een prachtige gelegenheid zijn om ook het EU-lidmaatschap te vieren, zegt de Turkse permanent vertegenwoordiger bij de Europese Unie in de Duitse krant Die Welt.

De betrekkingen tussen Ankara en Brussel zijn wel eens beter geweest, erkende permanent vertegenwoordiger Selim Yenel, maar dat kan snel veranderen. De EU heeft verzuimd na de mislukte staatsgreep van afgelopen maand zijn onverdeelde steun voor de Turkse regering uit te spreken, maar een bezoek van regeringsleiders aan Ankara kan nog wonderen doen.

De toetreding van Turkije is volgens Yenel niet alleen voor Turkije, maar ook voor de EU goed. Dat zou duidelijk maken dat de unie ook voor niet-christelijke landen openstaat.

Turkije staat al sinds 1999 in de wachtkamer van de EU. Tot dusver is aan nog niet de helft van de zogenaamde onderhandelingshoofdstukken begonnen. Sommige lidstaten zinspelen de laatste tijd op het stilleggen of zelfs afbreken van het overleg.

Turkije wil EU-lidmaatschap voor 2023
Turkije wil EU-lidmaatschap voor 2023 (Foto: ANP)