Eerste olympisch goud ooit voor JordaniŽ, Belg faalt

Jordanië heeft voor het eerst in de olympische geschiedenis een medaille gewonnen en direct was het ook goed raak: de pas 20-jarige taekwondoka Ahmad Abughaush sloeg en trapte zich in de klasse tot 68 kilogram zelfs naar een sensationele gouden medaille.

Abughaush zorgde met zijn jeugdige enthousiasme in de kwartfinale al voor een daverende sensatie door de Zuid-Koreaanse favoriet Lee Dae-hoon in een fantastisch duel richting de herkansingen te sturen. Vervolgens moest ook de Spanjaard Joel Gonzalez eraan geloven, de olympisch kampioen van 2012 in de lichtere klasse. De Rus Aleksey Denisenko wachtte tot slot in de finale en wat niemand voor mogelijk hield gebeurde: ook de ijzersterke Rus ging ten onder tegen Abughaush.

Abughaush rekent af met Denisenko en bezorgt Jordanië een historische gouden medaille (Foto: Getty)

Lee Dae-hoon pakte nog wel een bronzen medaille. Daarvoor stond hij tegenover de Belg Jaouad Achab, die het brons voor het grijpen leek te hebben. Lee was kort voor het einde van de partij flink geblesseerd en Achab stond voor, maar toch speelde hij het duel niet uit. Integendeel, Achab viel aan en trapte in de val van Lee, die tot twee keer toe het hoofd van Achab raakte en zo het brons pakte. Gonzalez pakte het andere brons door de Venezolaan Edgar Contreras te verslaan.