Hockeyvrouwen dankzij Hoog en Sombroek naar finale

De Nederlandse hockeyvrouwen kunnen hun olympische titel verdedigen en voor de derde maal op rij olympisch kampioen worden. In de halve finales werd na het nemen van shoot-outs gewonnen van Duitsland. Doelvrouw Joyce Sombroek was de held van de shoot-outs.

Beide ploegen begonnen sterk aan het duel, dat gekenmerkt werd door de hitte. Het was Duitsland die in het eerste kwart op voorsprong kwam nadat Lisa Schutze een strafcorner wist te benutten. Aan het begin van de tweede kwart kwa Oranje weer op gelijke hoogte nadat Maartje Paumen er een strafcorner in schoot.

De twee ploegen waren erg aan elkaar gewaagd. In het derde kwart kreeg Nederland een paar kansen maar gescoord werd er niet. In het vierde kwart leek Oranje de 2-1 te maken uit een strafcorner, maar de goal werd wegens hoog spel afgekeurd. Oranje bleef aandringen en kreeg kans op kans maar wist niet tot scoren te komen. Na een uur spelen bleef het 1-1 en moesten shout-outs de beslissing gaan brengen.

Willemijn Bos schoot de eerste shout-out er laag in. Muller-Wieland scoorde vervolgens de gelijkmaker. Ellen Hoog mistte de bal terwijl Duitsland wel tot scoren wist te komen en de 2-1 maakte. Ketels mistte vervolgens ook. De volgende Duitse bal werd echter gestopt door Sombroek. Van Geffen maakte de 2-2. De bal van Jana Teschke werd vervolgens weer gestopt door Sombroek. De volgende twee ballen werden allebei gemist.

Muller-Wieland schoot vervolgens weer raak, net als Willemijn Bos. Marie Mavers lukte het vervolgens niet om de bal in het doel te schieten, waarna Hoog in haar tweede poging Oranje naar de finale schoot.

Hockeyvrouwen gaan op voor hun derde olympische titel op rij (Foto: Pro Shots / Action Images)