Haas: "Had beter F1-team kunnen kopen"

Gene Haas heeft lichtelijk spijt dat hij zelf een nieuw Formule 1-team heeft opgericht. De Amerikaan denkt dat hij vanwege financiële redenen beter een bestaande renstal op had kunnen kopen, zo liet hij aan Autosport weten.

Haas: "Bernie Ecclestone, de grote commerciële baas van de Formule 1, zei dat van tevoren ook: 'Koop gewoon een bestaand team'. Dat was ook beter geweest, want voor wij mee gingen doen, waren er maar tien teams. Uit financieel oogpunt hadden we daar meer aan gehad."

Het nieuwe team is nu de elfde renstal op de grid en dat merken ze. "Als je als team bij de top tien hoort, zijn er immers allemaal financiële voordelen. Als we het tiende team waren geweest, hadden we echter gegarandeerd uitbetalingen uit de sport gekregen en waren al onze reis- en transportkosten betaald. Er is veel financiële hulp voor gevestigde teams."

Omdat Haas een nieuw team is heeft het nog geen recht op de inkomsten uit kolom 1 waar de teams die in minimaal twee van de laatste drie jaren in de top tien eindigden geld mogen verdelen. Dit gaat om ongeveer dertig miljoen euro per jaar. Wel heeft Haas vanwege de 28 punten die dit jaar al zeker op de teller staan recht op geld uit kolom 2 waarin geld op basis van de positie in het constructeurskampioenschap van het voorgaande jaar verdeeld wordt. Positie acht levert ongeveer twintig miljoen euro op.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel voor Haas, want de technische problemen die de renstal eerder dit jaar parten speelden lijken veelal opgelost te zijn.