'Geen schuld bij zelfdoding asielzoeker Irak'

De Nederlandse instanties zijn zorgvuldig omgegaan met een Irakese asielzoeker die zichzelf in januari van het leven beroofde. Dat is de conclusie van de Inspectie voor Veiligheid en Justitie die onderzoek heeft gedaan. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) had verzocht om het onderzoek. De zelfdoding leidde begin dit jaar tot veel vragen.

De man zou volgens mediaberichten gefrustreerd door de lange wachttijd voor zijn asielaanvraag naar Ter Apel zijn gereisd om daar zijn paspoort terug te krijgen en terug te keren naar zijn gezin Irak, wat niet zou zijn gelukt. Maar volgens de inspectie had hij geen paspoort en heeft de IND ook nooit een document van de man in bezit gehad.

Signalen over dat de man zichzelf mogelijk iets aan zou doen, zijn doorgegeven. Daarop is een gesprek gevoerd, waarna echter de conclusie werd getrokken dat hij niet suïcidaal was.

De inspectie heeft wel geconstateerd dat de informatievoorziening verbeterd kan worden aan asielzoekers over bijvoorbeeld wachttijden, de duur van de procedures en uitleg over de uitgebreide mogelijkheden om zelf vrijwillig terug te keren naar het land ver herkomst.

De man maakte een einde aan zijn leven in de noodopvang in Alphen aan den Rijn. De politie moest er aan te pas komen om de gemoederen daar na de zelfmoord tot bedaren te brengen.

'Geen schuld bij zelfdoding asielzoeker Irak'
'Geen schuld bij zelfdoding asielzoeker Irak' (Foto: ANP)