Val achtervolgingsploeg betekent einde Spelen

De Nederlandse baanwielrenners zijn de Olympische Spelen in Rio de Janeiro niet al te best begonnen. In de kwalificaties van de teamsprint bij de mannen werd de zesde tijd neergezet.

Jeffrey Hoogland, Theo Bos en Matthijs Büchli kwamen tot een tijd van 43,688 seconden. Dat was vooral ver achter de Britten, die met een olympisch record van 42,562 seconden verrassend veel indruk maakten. Alleen Nieuw-Zeeland kwam met 42,673 in de buurt, Australië zat al op meer dan een halve seconde.

In de eerste ronde neemt Nederland het op tegen Australië. Daar moet sowieso van gewonnen worden om voor de medailles te kunnen gaan, want alleen de vier winnaars in de eerste ronde gaan voor eremetaal: de twee snelste winnaars mogen op voor goud, de twee langzaamste winnaars gaan voor brons. 

Om 22.20 uur gaat de teamsprint verder. 

Update 22.17 uur

De Britse vrouwenachtervolgingsploeg heeft in de kwalificaties snoeihard uitgehaald. Katie Archiebold, Laura Trott, Elinor Barker en Joanna Rowsell snelden naar een tijd van 4:13,260 minuten, vier tienden van een seconde sneller dan het oude Australische wereldrecord. 

Ondertussen is bekend dat Büchli de eerste ronde van de teamsprint voor Nederland niet gaat rijden. Hij zal zoals verwacht vervangen worden door Nils van 't Hoenderdaal. 

Update 22.32 uur

Het is de Nederlandse ploeg bij lange na niet gelukt om Australië te verslaan. Na de start van Van 't Hoenderdaal lag de Nederlandse ploeg al achter en ook Hoogland en Bos konden daar niks meer aan veranderen. Bos maakte nog wel een tiende van een seconde goed, maar de achterstand was onoverbrugbaar. Voor de teamsprinters is het toernooi daarmee weer klaar, hoewel er uiteraard nog wel gestart wordt op de keirin en de individuele sprint. 

Update 23.40 uur

Ook de Nederlandse achtervolgingsploeg bij de mannen heeft niet bepaald een lekker dagje achter de rug. Tim Veldt, Wim Stroetinga, Jan-Willem van Schip en Joost van der Burg haalden zelfs de finish niet, doordat laatstgenoemde onderuit ging in de kwalificatie. De Spelen zijn daarmee gelijk weer klaar voor de ploeg. 

Teamsprinters al klaar op Olympische Spelen (Pro Shots / Action Images)
Teamsprinters al klaar op Olympische Spelen (Pro Shots / Action Images)