Zilver voor Dumoulin tijdens kunststukje Spartacus

Tom Dumoulin heeft zilver gepakt op de Olympische tijdrit op de weg. Fabian Cancellara was ongenaakbaar, maar de Nederlander wist de rest van de concurrentie met wat moeite te verslaan.

De eerste omloop startte een stuk eerder dan de tweede. Leopold Konig was daar ruim de snelste in een tijd van 1:15 en de persoon waar de tweede omloop zich op moest richten, waar de favorieten in zitten. Deze pakten snel een grote voorsprong, wat aantoonde dat de Tsjech in het laatste deel vooral snel was. Van de toppers waren het na 10 km Fabian Cancellara en Rohan Dennis die sterk voor de dag kwamen. Dumoulin had al 15 seconden achterstand, maar er was nog een lange weg te gaan, met Geraint Thomas nog tussen Dennis en Dumoulin.

Het deel direct erna had Dennis flink gas gegeven en zette een hoop renners, zoals Thomas, op een grotere achterstand. Dumoulin bleef in het spoor en had intussen de tweede tijd op 16 seconden. Chris Froome kwam wel dichter in de buurt op 24 seconden, terwijl Cancellara en Thomas juist wat weg vielen.

Dennis bleef maar op dreef en reed ook weer naar een goede tijd op 34 kilometer, net over de helft. Cancellara was ineens weer herboren en pakte 30 seconden op Dennis om zo weer een vijftiental seconden voor te staan op de Australiër. Dumoulin liep ook in, maar kwam maar op 8 seconden van de Australiër, die een fietswissel moest doen in de daarop volgende periode. Tom pakte wel tijd op Froome en leek zo een goede kans te hebben op een medaille.

De eerste die uiteindelijk Konig versloeg was Thomas met een tijd van 1:14.52. Jonathan Castroviejo was ook iemand die al een hele tijd meedeed om de ereplaatsen, al was hij steeds net niet bij de beste 3. 1:13.21 was de tijd die hij noteerde, waarmee een Spaanse medaille mogelijk leek. Dennis kwam na zijn pech uiteindelijk niet meer aan diens tijd. Cancellara echter wist er nog een minuutje vanaf te halen en zo leek het om het goud beslist. De strijd om zilver en brons was echter nog spannend voor Dumoulin, Froome en de twee gefinishde mannen, Castroviejo en Dennis. Dumoulin reed naar een tijd van precies 1 uur en 13 minuten, waardoor de medaille voor de Maastrichtenaar zeker was. Froome hield 4 seconden over op Castroviejo bij de finish en pakte zo nog het brons. Spartacus liet in misschien wel zijn laatste grote kunststukje zich nog een keer fantastisch zien en de Zwitser pakte dus op een fantastische manier goud.

Zilver voor Dumoulin tijdens kuntsstukje Spartacus (Pro Shots / Action Images)
Zilver voor Dumoulin tijdens kunststukje Spartacus (Pro Shots / Action Images)