Van Gelder beslist vanavond over kort geding

Uiterlijk vanavond wordt bekend of Yuri van Gelder een kort geding aanspant om zijn plaats op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro terug te eisen. De turner heeft zich geplaatst voor de finale aan de ringen, maar werd na een avondje stappen naar huis gestuurd.

Van Gelder heeft advocaat Cor Hellingman in de arm genomen en die ziet genoeg redenen om het besluit van het NOC*NSF terug te kunnen draaien. In het document dat alle Nederlandse atleten moesten ondertekenen stond dat ze zich 'goed' moesten gedragen, maar dat is niet in detail uitgewerkt. Ook staat niet expliciet vermeld dat alcoholgebruik verboden is.

De turner keerde na het stappen om zes uur 's ochtends luidruchtig terug in het olympisch dorp en werd hierop meteen naar huis gestuurd. Daar werd hij op Schiphol van iedereen weggeleid, omdat hij behoefte heeft aan rust. Het hangt van zijn toestand af of er ook daadwerkelijk een kort geding aangespannen gaat worden.

Hellingman gaf eerder vandaag een verklaring uit: "Na terugkeer in Nederland heeft Yuri van Gelder zich bij zijn advocaat Cor Hellingman gemeld. Van Gelder en zijn raadsman beraden zich op te nemen stappen, die terugkeer tot de finale mogelijk moeten maken. Verdere informatie, zoals over de inhoud van de te nemen maatregelen, zal zo nodig uitsluitend via zijn raadsman worden verstrekt. Yuri wil zich nu volledig focussen op zijn mogelijkheden. Yuri begrijpt dat het publiek graag geïnformeerd wil worden en zijn verhaal wil horen, maar hij hoopt op begrip voor zijn situatie en verzoekt vooral de pers om hem de komende dagen zoveel mogelijk met rust te laten."

Omdat Van Gelder afgemeld is voor de ringenfinale heeft Frankrijk met turner Danny Rodrigues de plek van de Nederlander geclaimd. De Nederlandse turnbond kan deze plek niet meer terugclaimen, maar via het IOC is er misschien nog een route mogelijk. Een tweede rechtszaak zou kunnen volgen om Van Gelder deel te laten nemen, maar ook een procedure bij het sporttribunaal CAS behoort tot de mogelijkheden.

De ringenfinale is komende maandag al, waardoor tijd de grootste tegenstander voor Van Gelder zal worden.