'Kosovaarse judoheldin in dopingproblemen'

De Kosovaarse judoka Majlinda Kelmendi zou in juni in Frankrijk geweigerd hebben een dopingtest te ondergaan. Dat melden Franse media. Kelmendi won zondag in Rio de Janeiro een historische gouden medaille: Kosovo debuteert op de Olympische Spelen en had dus nog nooit een medaille gewonnen, tot Kelmendi goud pakte.

Volgens Libération zou Kelmendi in juni tijdens een trainingskamp in Frankrijk geweigerd hebben een dopingtest van de Franse antidopingautoriteiten te ondergaan. Dat zou gebeurd zijn op advies van haar coach, die op zijn beurt door de internationale judobond IJF verteld werd dat de test geweigerd kon worden. Het was namelijk niet duidelijk of de Franse autoriteiten wel het recht hadden om ook buitenlandse judoka's te testen. Naast Kelmendi waren nog meer buitenlandse judoka's op trainingskamp in Saint-Cyprien. 

De Franse antidopingautoriteiten hebben Kelmendi nu voorlopig geschorst, maar judobond IJF lijkt die voorlopige schorsing niet te accepteren. Dat zou inhouden dat Kelmendi mogelijk niet in actie mag komen op Franse bodem, maar daarbuiten zou er geen probleem moeten zijn. Ook lijkt het er dus niet op dat haar olympische gouden medaille in gevaar zal komen. De Franse antidopingautoriteiten beslissen in september wat er verder met de zaak gaat gebeuren.