Jonge jihadist in BelgiŽ roept op tot moord

Op internet is een video opgedoken waarop een tiener 's nachts door winkelstraten in het Belgische Verviers loopt en in het Arabisch oproept tot moord op christenen. De burgemeester van Verviers neemt de zaak ernstig op en heeft de politie ingeschakeld, meldden Belgische media maandag.

Het korte filmpje werd gepost op de berichtendienst Telegram en zondag online gezet door het onderzoeksinstituut Memri. "Oh Allah, vernietig de gehate christenen. Dood hen allen, spaar er niet een", zegt de naar schatting vijftienjarige jongen, die maandag werd geïdentificeerd als de zoon van een radicale imam.

"Zijn vader is een echte haatimam, bekend in Verviers en omstreken", zei staatssecretaris Theo Francken (Migratie en Asiel). "Het zit zeker in de familie, dat is duidelijk." De kinderen worden "zeer conservatief islamistisch" opgevoed en krijgen alleen thuisonderwijs omdat onderwijs op school volgens de geestelijke "verderfelijk" is, aldus Francken. De staatssecretaris probeert de geestelijke al meer dan een jaar het land uit te zetten, maar de man is tegen dat besluit in beroep gegaan.

In Verviers werd vorig jaar een terroristische cel opgerold. Eind juni arresteerden Belgische antiterrorisme-eenheden een twintigjarige terreurverdachte in de Waalse stad.

Jonge jihadist in België roept op tot moord
Jonge jihadist in België roept op tot moord (Foto: ANP)