GOUD voor Van der Breggen in wegrit

Anna van der Breggen heeft voor het eerste Nederlandse goud gezorgd op de Olympische Spelen. In een verschrikkelijk spannende slotfase van de wegrit in het wielrennen wist ze in de sprint te winnen van de Zweede Emma Johansson.  Eerst leek haar landgenote Annemiek van Vleuten nog op weg naar een zekere gouden medaille.

De Nederlandse reed op kop, nam iets teveel risico, en viel op haar hoofd. De laatste berichten geven aan dat ze in orde zou zijn. De olympische titel leek daarna naar de Amerikaanse Mara Abbott te gaan, maar die werd ondanks een ruime voorsprong in de slotmeters nog ingelopen en eindigde buiten het podium.

De Nederlandse dames probeerden de koers hard te maken. Daarvoor werden vooral Marianne Vos en Ellen van Dijk gebruikt, die elke keer met een kopgroep meesprongen. Op veertig kilometer van de aankomst kwam regerend kampioene Vos in een interessant groepje met zes andere rijdsters; waaronder de Francaise Pauline Ferrand-Prévot, de Duitse Trixi Worrack en de Belgische Anisha Vekemans. Ze kregen een voorsprong van een kleine anderhalve minuut, maar moesten nog de zware slotklim over.

Op die klim verdampte die voorsprong al snel en op iets meer dan twintig kilometer van de meet werd de kopgroep bijgehaald. Op die klim had wereldkampioene Elizabeth Armitstead het moeilijk, maar wist nog wel aan te sluiten bij het selecte peloton. Daarbij zaten ook Vos, Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. Het leek wel op een bergrit uit een grote wielerkoers, want telkens werden er renners gelost. Hierbij zaten ook Vos en Armitstead, voor wie de klim toch teveel leek te zijn.

Abbott en Van Vleuten in de aanval (Pro Shots / Action Images)
Abbott en Van Vleuten in de aanval (Pro Shots / Action Images)

Op de loeizware klim werd de groep steeds verder uitgedund, totdat Mara Abbott (VS) en Elisa Longo Borghini (Italië) overbleven met Van Vleuten en Van der Breggen, waarbij laatstegenoemde het moeilijk leek te hebben. Op de top van het eerste deel van de klim hadden de vier een voorsprong van tien seconden op Emma Johansson. Op het slotdeel van de klim nam Van Vleuten het initiatief en enkel Abbot leek te kunnen volgen. Daarachter kwamen Van der Breggen, Longo Borghini en Johansson bij elkaar, maar volgden op ruim twintig seconden en die voorsprong bleef groeien tot een minuut bovenop de klim.

In de afdaling nam Van Vleuten langzaam maar zeker voorsprong op Abbott, die geen liefhebber is van dalen. Het goud leek binnen handbereik, ware het niet dat Van Vleuten in één van de bochten zwaar onderuit ging, op haar hoofd landde en bleef liggen. Het was gissen naar haar toestand, maar ondertussen leek Abbot zonder verdere problemen naar haar mooiste zege in d'r carrière te rijden. Daarachter reed de groep met Van der Breggen, Longo Borghini en Johansson echter zo hard, dat met een kilometer te gaan het nog maar de vraag was of Abbott goud zou pakken.

In de laatste honderden meters werd Abbott toch nog gegrepen en Van der Breggen ging toen de sprint aan. Ze bleek de sterktste van het viertal en pakte ontzettend knap het goud, voor Johansson en Longo Borghini.

GOUD voor Van der Breggen in wegrit (Pro Shots / Action Images)
GOUD voor Van der Breggen in wegrit (Pro Shots / Action Images)