Iran hangt 'door CIA ontvoerde' atoomwetenschapper op

Nuclair wetenschapper Shahram Amiri is door de Iraanse autoriteiten opgehangen. Dat heeft zijn familie tegen de BBC gezegd. De in 1977 geboren Amiri is vermoedelijk wegens verraad geëxecuteerd. Naar eigen zeggen werd hij in 2009 door de CIA gekidnapt.

De man raakte dat jaar vermist tijdens een pelgrimstocht naar Mekka. Een jaar later dook hij op in de VS. Amiri werd onder "intense psychologische druk gezet om gevoelige informatie prijs te geven", zo gaf hij zelf aan. De Amerikanen zouden hem onder meer hebben verdoofd.

Later zou hij uit handen van de CIA zijn ontsnapt, en werd later als held terug in Teheran onthaald. Washington liet destijds echter aan de BBC weten dat Amiri in eerste instantie uit eigen beweging naar de VS was overgelopen. Hij zou "bruikbare informatie" hebben gegeven, in ruil voor geld. Later zou hij zijn gaan twijfelen en keerde in 2010 terug.

Iran pakte de wetenschapper daarna op. Volgens zijn moeder is zijn lichaam door de autoriteiten naar het ouderlijk dorp teruggebracht, met touwstriemen in de nek. Dat zou wijzen op een executie door ophanging. Shahram Amiri is inmiddels begraven.